Tejfogtömés és tejfog eltávolítás

Tejfogtömés és tejfog eltávolítás

A gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt szülőként gondolnánk, hiszen gyermekeink fogainak egészsége egész életükre hatást gyakorol majd. Az egészséges fogak elősegítik gyermekeink problémamentes fejlődését. Ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy gyermekeink még egészen kis korban megismerkedjenek a gyermekfogászati vizsgálatokkal és ne féljenek a fogorvostól.

A tejfogak szuvasodása a leggyakoribb probléma, amivel a gyermekfogászat területén találkozunk. Ennek megelőzése érdekében a gyermekfogászat alapját képezi a gyermekek szájápolási nevelése, a helyes fogmosás megtanítása és a korai rendszeres ellenőrzés és a kezelések, amennyiben ez szükséges.

A gyermekfogászat elsősorban a megelőzésen alapul. Érdemes megfontolnia tehát, hogy a gyermekét akkor is elvigye évente legalább két alkalommal gyermekfogászati ellenőrzésre, ha semmilyen látható probléma nincs a fogazattal. Nem elegendő akkor elkezdeni a gyermekfogászati kezeléseket, amikor már a maradó fogak áttörtek, hiszen a tejfogakat is kezelni kell, ha azokkal probléma merül fel.

 

A tejfogtömést elsősorban kisebb szuvasodások megszűntetésére használjuk. A korai tejfog eltávolítás a legvégső megoldás a gyermekfogászat területén, mivel a tejfog hiánya elősegíti a szomszédos fogak elmozdulását, ami később akadályozza a maradó fogak előtörését.

 

Ebből következik, hogy a maradó fogak szabályossága nem lesz kielégítő, és a gyermek számára a gyermekfogászat másik kezelésére, a fogszabályozásra lesz majd szükség. Ezért fontos, hogy a tejfogak épen maradjanak a fogváltásig. Ez alapos szájápolással és rendszeres gyermekfogászati ellenőrzéssel, valamint szükség esetén megelőző kezelésekkel érhető el.

Gyakran ismételt kérdések