Koronák, hidak

Koronák, hidak

A fogpótlás feladata a foghiány következtében lecsökkent rágóképesség es az arc harmóniájának a visszaállítása. A foghiány miatt kialakult ráncok kisimulnak, az arc visszanyeri eredeti formáját. A fogpótlásnak fontos feladata van a hangképzésben is, így megszűnik a beszédzavar. A fogpótlások fajtáit a koronákat és a hidakat elsősorban az anyaguk szerint, míg a kivehető fogpótlásokat a fogatlanság mértéke alapján különböztetjük meg, és a kombinált fogpótlást a rögzített és kivehető pótlások kombinációja jelenti.

 

A rendelőben a fog megfelelő előkészítése után, a lecsiszolt fogcsonkról lenyomat készül, melyre a fogtechnikusaink mikroszkopikus pontossággal elkészítik a koronát vagy a hidat.


A természethű fogak leképezése pótlások esetében a porcelán egyedi formai és színbeli kialakításával érhető el. A lenyomatvétel után elsőként a váz készül el (fém, arany vagy cirkon) és erre készül a porcelán-leplezés. Javasoljuk foghiány, letört fogak, intenzíven elszíneződött vagy nagymértékben sérült, agyontömött frontfogak, régi, rosszul záró koronák esetében, de készíthető implantációs fogpótlásként is.

 

Fémkerámia: A fémváz egy kobalt-króm vagy nikkel-króm ötvözet, amely öntéssel készül a fogtechnikában, ráépítve a porcelán-leplezést. Természetesen a porcelán a fémet minden oldalról beborítja, így az esztétikailag nem zavaró és nem is látszik.

 

Aranykerámia: A fémváz ebben az esetben aranyötvözet, amely a legpontosabb fogászati fémnek minősül.

 

Préskerámia: Esztétikailag az egyik legszebb koronatípus, amely teljesen fémmentes, így elsősorban frontfogaknál ajánljuk. Szóló koronák esetén kiváló megoldás, de hidak esetén nem javasolt.

 

Cirkon-kerámia korona:

 

A cirkon korona a legkiemelkedőbb minőségű fogpótlás, amely minden igény kielégítésre alkalmas. Akkor ajánlható, ha betegünk a tökéletes esztétika visszaszerzésére, megszerzésére vágyakozik.

 

Ez a korona teljesen fémmentes, így nem alakul ki allergia, amely manapság fontos szempont és amelynek megjelenése sajnos elég gyakori. Élethűek a belőle készült fogak, a fogszínkulcs segítségével teljesen természetes hatást keltenek, egyeznek a fogsorban helyet foglaló más fogakkal. Az előállításukra a CAD/CAM technikát használják, amelynél pontosabb jelenleg nem létezik.

 

A vállas preparálás miatt évekkel később sem tapasztalhatunk elszíneződést, az ínyek állapota megmarad, továbbá lassítja annak visszahúzódását is.

 

Cirkon kerámia előnyei többek között:

  • Maximálisan esztétikus és valósághű
  • Nem allergizál, teljesen fémmentes
  • Kedvezőbb a fényáteresztő képessége
  • Jobban összhangban van a meglévő fogakkal, mint pl a fémkerámia
  • Nincs szürke ínyszél
  • Biokompatibilis
  • Nagyon kemény és extra tartós

 

Műanyaggal leplezett fémvázas: a fogpótlások közül a legkevésbé esztétikus, mert idővel elszíneződik a műanyag-leplezés, illetve nem is borítja be teljes mértékben a fémvázat, kizárólag annak külső felszínét.

Gyakran ismételt kérdések