Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlások

A fogpótlás feladata a foghiány következtében lecsökkent rágóképesség es az arc harmóniájának a visszaállítása. A foghiány miatt kialakult ráncok kisimulnak, az arc visszanyeri eredeti formáját. A fogpótlásnak fontos feladata van a hangképzésben is, így megszűnik a beszédzavar. A fogpótlások fajtáit a koronákat és a hidakat elsősorban az anyaguk szerint, míg a kivehető fogpótlásokat a fogatlanság mértéke alapján különböztetjük meg, és a kombinált fogpótlást a rögzített és kivehető pótlások kombinációja jelenti.

 

Teljes fogatlanság

A fogak elvesztésének következtében kialakul a teljes fogatlanság, amelynek során nemcsak a fogak, hanem a támasztó szövetek, így az íny és a csont is sorvad. Az ajkak beesetté válnak és az arc szerkezete jelentősen megváltozik, ezáltal az esztétikai megjelenése is jelentősen romlik.

 

Teljes fogatlanság esetén teljes kivehető fogpótlást készítünk, mely a fogakat és az ínyt is pótolja. A fogsor a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik. A teljes fogsor alapanyaga speciális műanyag, amelyet gyakran aranyhálóval erősítünk. A fogakat készíthetjük műanyagból vagy porcelán fogakból (prémium kategóriás fogakból). Elkészítéséhez nem elegendő egy lenyomat, hanem többszöri lenyomatvétel és fogpróba szükséges. Implantátumok beültetésével stabilitása fokozható.

 

 

Részleges kivehető fogpótlás

A foghiányokat kivehető fogpótlással mindig pótolhatjuk. Ha rögzített fogpótlást (hidat) nem tudunk készíteni, mert nem elegendő a fogak száma, akkor kénytelenek vagyunk részleges kivehető fogpótlást készíteni.

 

Ez a fogakra kapoccsal támaszkodó és a nyálkahártya-csontalapzaton rögzülő, fém alaplemezzel rendelkező ínyt és fogakat pótló fogpótlás.

Gyakran ismételt kérdések