Baba fogzás enyhítése! Mit tehetünk?

2022. augusztus 8.

Szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll, amit kipróbálhatunk.

 

Nem minden módszer válik be egyformán minden gyermeknél, de érdemes ezeket kipróbálni, hátha egy kis enyhülést nyújthatunk a picinek.

 

  • Rágóka: az egyik legalapvetőbb lehetőség a fájdalomcsillapításra. A rágókák olyan tárgyak, amelyeket nyugodt szívvel odaadhatunk a babánk, nem fog vele kárt tenni magában, nyugodtan a szájába vehet. Bizonyos fajtákat még hűteni is lehet, így jobban tudják csillapítani a fogzással járó fájdalmat. Amikor rágókát választunk, érdemes utána járni, hogy melyik foghoz lett tervezve, ugyanis léteznek olyan fajták, melyek kifejezetten az elől lévő fogakra lettek kialakítva, míg mások a hátsó fogakhoz jók.
  • Ujjra húzható fogdörzsölő: ezzel az eszközzel fogzás idején tudjuk óvatosan masszírozni a baba ínyét, így csillapítva a fájdalmát, illetve a viszketést, amit a fogzás okozhat.
  • Hűsítő gél: ezek a készítmények általában gyógynövényekből készülnek, és a baba ínyére tudjuk kenni, mely hűsíteni fogja a viszketős, érzékeny területet. Mivel ezek a készítmények finom ízűek, a babák előszeretettel nyalják le őket, lehetőleg már az ujjunkról, mielőtt az ínyre kenhetnénk őket. Érdemes ügyesnek lennünk, hogy az ínyre is jusson a gélből.
  • Érzéstelenítő gél: ezek a készítmények hasonló módon működnek, mint a hűsítő gélek, viszont az összetételük, ennél fogva a hatásuk is más. Ezek a gélek ugyanis valamilyen érzéstelenítőt is tartalmaznak a gyógynövények mellett, például lidokaint. Aggódni persze nem kell, mert a hatóanyag tartalmuk meglehetősen alacsony, ugyanakkor oda kell figyelni, hogy ne használjuk túl gyakran őket. Akkor érdemes ezeket a készítményeket használni, ha a fogzás nagyobb fájdalommal jár.
  • Fájdalomcsillapító: ha nagyon erős fájdalommal jár a fogzás, akkor fájdalomcsillapítót is bevethetünk. Természetesen kizárólag babáknak való fajtát, mely lehet szirup vagy kúp is. Ahogyan az érzéstelenítő gélek esetében, itt is érdemes figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba, mindig az előírásoknak megfelelően adjuk a készítményből. Leginkább akkor érdemes ehhez a megoldáshoz folyamodni, ha fájdalom tetőzik, és más módon nem tudjuk a baba nyugodt alvását biztosítani.

 

Gyakran ismételt kérdések

 

Mikor fogzik a baba?

 

Hogy mikor kezdődik egy kisbabánál a fogzás, azt lehetetlen megmondani. Általánosságban 6 hónapos kör körül kezdődik a fogzás, de vannak babák, akik már három hónapok korban növesztik az első fogacskákat. Ha a fogzás nem kezdődik meg a baba egy éves koráig, akkor érdemes jelezni ezt a gyermekorvosnak.

 

Kisbaba fogzása mettől meddig tart?

 

Ahogyan azt sem lehet megmondani, hogy mikor bújnak ki az első fogacskák, azt sem lehet előre megjósolni, hogy mikor fejeződik be a folyamat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fogzás 6-10 hónapos kor körül kezdődik, és nagyjából 3 éves korra bújuk ki az összes tejfog, mind a 20 darab.

 

Fogzás miatt lehet, hogy nem eszik a csecsemő? Okozhat étvágytalanságot?

 

Igen, mindkét tünet előfordulhat fogzáskor. A láz kérdése eléggé megosztja a szülőket és az orvosokat, ugyanakkor az általános vélemény az, hogy a fogzás hőemelkedést, esetleg enyhe lázat okozhat. A hasmenés is kísérő tünet lehet.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.